donderdag 20 maart 2008

Burgervader van Leiden is zijn ambtsketen kwijt

Bart Jungmann
gepubliceerd op 20 maart 2008 03:10, bijgewerkt op 20 maart 2008 13:46

LEIDEN - De burgemeester van Leiden is zijn ambtsketen kwijt. Diefstal wordt niet uitgesloten. ‘Ik heb er buikpijn van’, zegt Henri Lenferink, de burgemeester in kwestie.

De ambtsketen wordt al een week vermist, maar de gemeente heeft pas gisteren aangifte gedaan omdat de gemeente midden in een verhuizing zit.

De ketting moet begin vorige week verdwenen zijn. Lenferink had zijn ambtsketen maandagavond na gedane zaken rond 22.00 uur in zijn tijdelijke werkkamer opgeborgen. De volgende avond, toen er een raadsvergadering was, bleek het sieraad verdwenen.

Eerder die dag was de gerestaureerde burgemeesterskamer weer in gebruik genomen. Meubels en verdere inventaris hadden hun plek weer gevonden, maar de ambtsketen is sindsdien spoorloos. Lenferink moet het nu doen met een reserve-exemplaar dat vorig jaar werd vervaardigd. ‘Maar die heeft niet zo’n historische waarde.’

Al eerder kwam een Leidse kopie van pas toen de ambtsketen van buurgemeente Zoeterwoude was gestolen uit de woning van burgemeester Koopmanschap.

In 2004 werd haar Nunspeetse collega Van Hemmen van zijn onderscheidende versierselen beroofd bij een inbraak in het gemeentehuis. Van Hemmen kon slechts gissen naar de beweegredenen van de dieven omdat zijn ketting betrekkelijk waardeloos was.

Dat is die van de gemeente Leiden niet. De ambtsketen is in 1931 vervaardigd door een Leidse zilversmid nadat het vorige exemplaar bij een grote brand in het stadhuis ernstig was beschadigd. Op de schakels zijn gezichtsbepalende elementen van de stad aangebracht en er zijn familiewapens van voorgaande burgemeesters in verwerkt.

De ambtsketen voor burgemeesters is ruim 150 jaar geleden ingevoerd door het kabinet-Thorbecke, bedoeld om de eerste burger te onderscheiden van anderen. De keten moet bij officiële gelegenheden gedragen worden en in geval van openbare ordeverstoringen.
Volkskrant

Geen opmerkingen: