donderdag 27 maart 2008

Fitna van Wilders is verschenen

Van onze verslaggevers
gepubliceerd op 27 maart 2008 19:06, bijgewerkt op 27 maart 2008 19:43

AMSTERDAM - De langverwachte film Fitna van PVV-leider Geert Wilders is uitgekomen. Wilders plaatste de film op LiveLeak.
VergrotingVergroting

Over de film woedt al maanden een felle discussie in binnen- en buitenland. In islamitische landen werd de afgelopen weken al tegen de film geprotesteerd. Wilders werd door politici (onder anderen minister Verhagen van Buitenlandse Zaken) en moslims opgeroepen de film niet uit te brengen omdat die onnodig kwetsend zou zijn. Bovendien zouden economische belangen van Nederland in gevaar kunnen komen en zouden de Nederlandse militairen in Afghanistan extra risico lopen op aanslagen. De PVV-leider weigerde echter aan die oproep gehoor te geven.

Wilders heeft steeds gezegd dat hij met Fitna wil aantonen dat de islam een ‘abjecte’ godsdienst is. Hij zocht vergeefs een omroep die bereid was Fitna uit te zenden op televisie. Zijn plan om de film op een persconferentie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort te presenteren liep spaak omdat de beveiligingskosten te hoog zouden zijn. Daarom week Wilders uiteindelijk uit naar internet.

Het kabinet werkt al sinds november, toen het nieuws van de film uitlekte, aan een draaiboek voor het geval de film tot heftige reacties in binnen- en buitenland leidt. Ambassadeurs in islamitische landen informeren hun gesprekspartners voortdurend over de op handen zijnde film. De calamiteitenplannen (hoe te handelen bij aanvallen op ambassade) zijn waar nodig aangepast, net als de evacuatieplannen.

Ook zijn provincies en gemeenten gevraagd ‘extra alert’ te zijn op spanningen in de moslimgemeenschap. In de grote steden zijn gesprekken gaande met imams en andere moslimvertegenwoordigers. Staatssecretaris Heemskerk (Handel) buigt zich over het minimaliseren van eventuele exportschade.

Daarnaast hamerde het kabinet er steeds op dat op grond van de vrijheid van meningsuiting in Nederland de film niet vooraf kan worden verboden, maar dat de boodschap van Kamerlid Wilders niet die van de regering is..

Geen opmerkingen: