donderdag 27 maart 2008

Hardere aanpak alternatieve genezers

Wat mij betreft is deze aanpak nog niet hard genoeg. Alternatieve "geneeskunde" is kwakzalverij. We moeten deze oplichterij gewoon verbieden.

Gepubliceerd: 26 maart 2008 21:56 | Gewijzigd: 26 maart 2008 21:56
ANP
Den Haag, 26 maart. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil uitwassen binnen de alternatieve geneeskunde harder aan gaan pakken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou klinieken moeten kunnen sluiten.

Klink zoekt uit of hij de wet op dit punt kan aanscherpen, antwoordde hij vandaag op vragen van Kamerleden. Nu kan de inspectie een alternatieve kliniek niet sluiten omdat de wet voorschrijft dat dit alleen mag bij reguliere zorg.

Patiënten moeten gemakkelijk kunnen achterhalen of hun behandelaar ook echt als arts geregistreerd staat. Ook wil de minister dat een alternatieve genezer die claimt bijvoorbeeld kanker te genezen, ook moet aantonen dat hij dit werkelijk kan. Dit moet aansluiten bij gezondheidsclaims zoals die nu al bestaan voor voedingsmiddelen en medicijnen.

Aanleiding was de ophef rond het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal. Gisteren royeerde het tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) een therapeute die daar werkte. Overigens schrijft Klink aan de Kamer dat zij wel door kan werken omdat het om tucht van een vereniging gaat.

De oprichter van Medisch Centrum werd al eerder geschorst door het medisch tuchtcollege. Een patiënte overleed nadat ze op advies van deze internist was gestopt met haar chemokuur. Nu gebleken is dat de internist nog steeds vanuit huis werkt, heeft de inspectie aangifte gedaan. Deze zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie.
NRC

Geen opmerkingen: