maandag 10 maart 2008

VU wil nieuw complex op Zuidas

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article511553.ece/VU_wil_nieuw_complex_op_Zuidas

De VU zoals die nu is verdient geen schoonheidsprijs. Toch zal ik de universiteitsgebouwen waar ik jaren heb doorgebracht tijdens mijn studie gaan missen. Ik hoop dat er iets moois voor in de plaats komt.

AMSTERDAM - De Vrije Universiteit wil een nieuwe universiteit bouwen op de Amsterdamse Zuidas. De bestaande gebouwen worden in die plannen gesloopt.
VergrotingVergroting
(Erik d'Ailly / de Volkskrant)

De nieuwe universiteit zal niet, zoals de huidige, worden gebouwd op een campus met louter universitaire gebouwen. Op het terrein komen ook woningen, bedrijfsgebouwen, theaters en horeca. Ook wetenschappelijke instituten die een losse binding met de VU hebben, zouden er terecht kunnen. Bovendien zal de hogeschool InHolland met tienduizend studenten naar het gebied komen.

Het vloeroppervlak van de nieuwe universiteit wordt rond 350 duizend vierkante meter groot. Dat is 100 duizend vierkante meter meer dan in de huidige, veertig jaar oude gebouwen. De VU wil nog niet zeggen hoeveel de investeringen zullen bedragen.

Tot voor kort stond een ingrijpend renovatieplan op de rol, dat rond de 500 miljoen zou vergen. Volgens voorzitter René Smit van het college van bestuur pakt het nieuwbouwplan 20 procent duurder uit. Daarmee zou de investering op 600 miljoen uitkomen. InHolland denkt tussen de 60 en 100 miljoen euro te investeren.

De nieuwe campus beslaat een groter gebied dan de huidige. Nu ligt de VU enkele honderden meters van de ringweg. Daartussen liggen sportvelden. Die zullen deel uitmaken van de campus.

Langs de Ringweg-Zuid wordt een gebied ontwikkeld onder de naam Zuidas. Daarvan wil de VU deel uitmaken. De universiteit verwacht binnen enkele weken een samenwerkingsovereenkomst met Zuidas te kunnen ondertekenen en hoopt over twee jaar te kunnen gaan bouwen. Over vier jaar zouden de eerste gebouwen klaar moeten zijn.

De sportvelden die moeten wijken voor de nieuwe gemengde campus, komen een paar honderd meter verderop terug, op de plaats waar nu de bèta-faculteit staat.

1 opmerking:

Reinout zei

Kleine correctie: er staat een beta-gebouw waarin meerdere faculteiten gehuisvest zijn (FEW, FALW en vreemde eend SCW).