donderdag 24 april 2008

Boze Chinezen eisen 1,3 miljard dollar van CNN




Reuters, ANP
gepubliceerd op 24 april 2008 08:04, bijgewerkt op 24 april 2008 14:01

HONGKONG - Een leraar en een schoonheidsspecialiste hebben in New York een klacht ingediend tegen nieuwszender CNN wegens 'anti-Chinese uitlatingen'. Ze eisen 1,3 miljard dollar schadevergoeding - een dollar per beledigde Chinees.


Dat meldt donderdag een krant in Hong Kong. De Chinezen zijn woedend over uitspraken van CNN-commentator Jack Cafferty, die Chinezen schurken noemde en Chinese producten als rotzooi afdeed.

Afgelopen weekeinde betoogden duizenden mensen voor een CNN-kantoor in Los Angeles tegen de uitlatingen. De Chinese regering eist excuses. Eerder deze maand kwamen veertien advocaten in Peking al met een aanklacht tegen de zender.

CNN heeft eerder deze week verklaard dat het niet Cafferty’s bedoeling is geweest om het Chinese volk te kwetsen. Wel uitte hij een ‘krachtig standpunt’ over de Chinese overheid. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, die de hoofdredacteur van CNN China had ontboden voor excuses, neemt geen genoegen met deze uitleg.

De rechtbank van Peking heeft de CNN-zaak nog niet in behandeling genomen. Er is momenteel veel kritiek op Westerse media in China, vooral vanwege hun berichtgeving over onrust in Tibet en protesten rondom de olympische fakkel, die een tocht maakt door diverse wereldsteden.

Geen opmerkingen: