dinsdag 1 april 2008

Corruptieonderzoek ambtenaren Zuidas

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl
gepubliceerd op 01 april 2008 02:47, bijgewerkt op 1 april 2008 12:17

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam doet onderzoek naar schending van integriteit door ambtenaren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Zuidas, het grootste vastgoedproject van Nederland. Aanleiding is de vastgoedfraude rond het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds, waarin grote bouwprojecten op de Zuidas een centrale rol spelen.

Niet eerder werd in dit omkoopschandaal de rol van de overheid tegen het licht gehouden. De verdenkingen van justitie gelden projectontwikkelaars en hun financieel adviseurs. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam, dat in de regel wordt ingeschakeld bij vermoedens van integriteitsschendingen.

De gemeente weerspreekt dat er in dit geval concrete aanwijzingen zouden zijn voor corruptie onder ambtenaren en noemt het ‘een preventief onderzoek’. Er zijn geen ambtenaren geschorst of door het OM aangehouden.

Integriteitsonderzoek
Het integriteitsonderzoek loopt sinds november vorig jaar. Volgens een woordvoerster van de gemeente pleitte de directeur van het projectbureau Zuidas, Jan Stoutenbeek, bij burgemeester Cohen voor een integriteitsonderzoek bij zijn eigen afdeling. Dat richt zich op de ‘handelwijze van het projectbureau’ en ‘kwetsbaarheden op het gebied van integriteit’.

Bij het projectbureau werken vijftien mensen, die direct samenwerken met de marktpartijen, zoals banken en projectontwikkelaars. Elders bij de gemeente Amsterdam werken nog eens 250 ambtenaren aan de ontwikkeling van de Zuidas.

Het OM onderzoekt in de vastgoedfraude twee grote bouwprojecten aan de Zuidas, die eigendom zijn van het Philips Pensioenfonds. Bij de bouw van het eerste project, Eurocenter, zou bijna 10 miljoen euro aan smeergeld zijn betaald. Ook bij de ontwikkeling van Amsterdam Symphony – een complex van drie torens die nu worden gebouwd – zou voor miljoenen zijn gefraudeerd.

Twee directeuren van projectontwikkelaar Trimp & van Tartwijk, met wie de gemeente intensief samenwerkte op de Zuidas, zijn verdachte in de vastgoedfraude. Het bureau was als ‘extern projectontwikkelaar’ in opdracht van de gemeente verantwoordelijk voor veel van de plannen in het gebied, waar 2,7 miljoen vierkante meter bebouwing moet verrijzen.
Volkskrant

Geen opmerkingen: