vrijdag 18 april 2008

De hypocrisie van Van Bommel


Op de site van de SP kunnen we lezen dat Harry van Bommel tegen een reis van de Buitenlandcommisie van de tweede kamer is;
De Buitenlandcommissie van de Tweede Kamer moet vriendelijk bedanken voor de uitnodiging van het parlement van Saoedi-Arabië om eens langs te komen. Dat heeft SP-Kamerlid Harry van Bommel deze week bepleit tegenover zijn collega-woordvoerders buitenlandse zaken. Ook is het volgens hem niet nodig om het reisbudget voor de buitenlandse reisjes aan te vullen. “De Kamer is te reislustig en de fracties van PvdA en CDA zien de buitenlandse reizen als welkome traktatie in plaats van een politieke activiteit.”
Van Bommel vraagt zich af wat we in die landen kunnen leren. “Saoedi-Arabië kun je nauwelijks een democratie noemen en het parlement is er geen volksvertegenwoordiging. Dat maakt het ook nog eens ongepast om het land met een bezoek te vereren.”

De argumenten waar Van Bommel mee aankomt zetten lijken op het eerste gezicht niet onredelijk; het kost teveel geld en Saudie Arabie is inderdaad geen democratie. Bij nader inzien kan je wel enige bedenkingen bij deze argumenten hebben. Geld mag geen rol spelen bij buitenlandse reizen als de belangen die op het spel groot genoeg zijn. Waar het gaat om het argument dat Saudie-Arabie geen democratie is moeten we ons bedenken dat we dan eigenlijk geen enkel land in het Midden-Oosten bezoeken. Het betoog van Van Bommel wordt echt bizar als we ons bedenken dat dezelfde Van Bommel in 2000 met een snoepreisje dat georganiseerd werdt door een Franse organisatie naar Irak is geweest om zich te laten misbruiken door de propagandamachine van Saddam Hoessein;


SP-er en Tweede Kamerlid Harry van Bommel is kortstondig naar Irak geweest als medereiziger van een door een Franse organisatie, „Enfants du monde, droits de l' homme”, opgezette reis met humanitaire strekking. In zijn binnenzak zat een brief met kritiek op het „regime van dictator Saddam Hoessein”. Van Bommel is tevreden over zijn reis, hij is niet onopgemerkt gebleven in de Nederlandse media.

Geen opmerkingen: