dinsdag 15 april 2008

Gewoon werk voor mensen met beperking mogelijk

14 april 2008, 17:07 uur | FD.nl

Veel meer mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt kunnen aan het werk. Zolang er maar een goede regeling komt voor compensatie van kosten voor onder meer begeleiding en voor de geringere productiviteit. Het kabinet moet een regeling maken, waarop iedere werkgever een beroep kan doen.

Dat is een van de aanbevelingen uit het TNO-onderzoek 'Europese ervaringen met sociale economie'.

Om ervoor te zorgen dat ook reguliere werkgevers meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie in dienst nemen, is het nodig dat het algemene werkgelegenheidsbeleid verder wordt uitgebouwd, concludeert TNO. Daarbij moeten niet de beleidsdoelstellingen van de overheid centraal staan, maar de behoeften van de markt.

Specifieke wet- en regelgeving

Uit het TNO-onderzoek blijkt verder dat er bij de meeste sociale ondernemingen in het buitenland mensen met én zonder beperking samenwerken op de werkvloer. In sommige landen stuurt de overheid daarop met specifieke wet- en regelgeving. In andere landen kiezen de bedrijven daar zelf voor.

In Nederland stimuleert de overheid het sociaal ondernemerschap veel minder. Het kabinet heeft de Commissie Fundamentele Herbezinning Wsw ingesteld om nog voor de zomer te adviseren over de benodigde maatregelen.

Geen opmerkingen: