woensdag 30 april 2008

‘Máxima geeft ton voor ethisch nieuws


’door Hans JacobsBUENOS AIRES – Prinses Máxima heeft in het geheim 128.000 euro (200.000 dollar) geschonken aan de Argentijnse kardinaal en aartsbisschop van Buenos Aires, Jorge Bergoglio, ten behoeve van diens christelijke televisiestation.

Dat meldt het Argentijnse weekblad Noticias. Dat ruimt deze week de hele voorpagina in om te berichten over ’de waarheid over het bezoek van Máxima’. Ingewijden aan het hof in Den Haag ontkennen het bericht. De Rijksvoorlichtingsdient (RVD) wil het ontkennen noch bevestigen, omdat over privébestedingen van leden van het Koninklijk Huis geen mededelingen worden gedaan.

De Argentijnse journaliste Maria Fernanda Villosio zegt over ,,absoluut betrouwbare bronnen’’ te beschikken bij het aartsbisschoppelijk paleis in Buenos Aires. Kardinaal Jorge Bergoglio (72) heeft een eigen televisiezender voor ’ethisch verantwoord’ nieuws. De zender is alleen op een paar plaatsen op de kabel te zien. Hij wil het bereik daarvan vanaf mei of juni via de satelliet vergroten en heeft herhaaldelijk om hulp gebeden.

Politiek gevoelig
Volgens Noticias zijn de gebeden verhoord met een ’geheime gift uit Nederland’, die vorige week tijdens het werkbezoek van Máxima aan haar geboorteland is beklonken. ,,Officieel wil niemand zeggen dat het geld afkomstig is van prinses Máxima, maar mijn bronnen bevestigen het’’, aldus Villosio. Ze zegt dat ze het bericht over de gift en de geheime missie van de prinses ook in Den Haag heeft gecheckt, maar bij de RVD is geen verzoek binnengekomen.

Villosio weet niet waarom de prinses het grootste deel van haar inkomen zou hebben geschonken aan de Argentijnse prelaat. De gift ligt gevoelig in Argentinië. De kardinaal is geen vriend van president Cristina Fernández Kirchner en die zou aanstoot kunnen nemen aan de bemoeienis van Máxima. ,,Er kan een diplomatiek schandaal ontstaan met Nederland’’, meent Noticias.

Dat is ook precies de reden waarom aan het Noordeinde in Den Haag, waar Máxima kantoor houdt, eveneens op basis van anonimiteit stellig wordt gezegd dat het bericht ’onzin’ is. ,,Als Máxima dit zou doen of zou hebben gedaan, moet de premier binnen vijf minuten na het bekend worden daarvan opdraven in de Kamer en is er een rel. Ook al staat het haar net als iedere andere Nederlander vrij haar geld te besteden zoals ze zelf wil.’’
Nederlands Dagblad

Geen opmerkingen: