dinsdag 6 mei 2008

'Genetisch voedsel geen oplossing voedselcrisis'

5 mei 2008, 15:03 uur | FD.nl

De productie van genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de voedselcrisis. Dit zeggen milieuorganisaties Greenpeace en Friends of the Earth maandag in aanloop naar de vergadering van de Europese Commissie over het Europees genvoedselbeleid, aanstaande woensdag.

Genvoedsel wordt vaak gezien als een mogelijke oplossing voor de heersende voedselcrisis, omdat het de voedselproductie verhoogt. 'Dit is echter een valse oplossing. In de Verenigde Staten worden veel gengewassen verbouwd, maar de voedselprijzen dalen niet', aldus Helen Holder, campagnevoerder bij Friends of the Earth, waarbij ook Milieudefensie is aangesloten.


De organisaties pleiten tegen Europees genvoedsel. Er zou veel weerstand uit de lidstaten en van de publieke opinie zijn. Bovendien zeggen de milieuorganisaties dat wereldwijd wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gemodificeerd voedsel schadelijk is voor gezondheid en milieu.

Europese Commissie

Naar verwachting zal de Europese Commissie woensdag geen toestemming geven om bepaalde varianten gemodificeerde maïs en een BASF-aardappelsoort te verbouwen in Europa. Volgens Greenpeace beëindigt Oostenrijk in ruil daarvoor misschien een verbod op genetisch gemodificeerd voedsel. Dat verbod is omstreden. Het Europese Hof van Justitie beoordeelt het Oostenrijkse verbod momenteel omdat het mogelijk in strijd is met Europees recht.

Geen opmerkingen: