zaterdag 3 mei 2008

Hirsch Ballin: blasfemie strafbaar




Gepubliceerd: 3 mei 2008 10:16 | Gewijzigd: 3 mei 2008 11:51
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 3 mei. Naast het beledigen van God, moet ook belediging van andere aspecten van godsdienst of levensovertuiging strafbaar worden. Dat staat in een conceptbrief van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) aan de Tweede Kamer die gisteren per ongeluk op de website van het ministerie stond. De brief, gedateerd 6 mei, was een antwoord op vragen uit de Kamer. Bij een overleg, in maart, zei Hirsch een onderzoek toe naar verruiming van het verbod. Volgens een Justitie-woordvoerder moet de brief echter als „niet verzonden" beschouwd worden. Hij wilde niet spreken over de inhoud.
Poster van Bond tegen het Vloeken
Poster van Bond tegen het Vloeken

* Achtergrond - Vervolgen Wilders politiek mijnenveld

Bij een verruiming zou het beledigen van „heilige boeken of andere kernwaarden van een godsdienst of levensovertuiging” strafbaar worden. Nu valt volgens de jurisprudentie alleen de christelijke God onder het verbod.

Het is „een taak van de overheid [...] om bij zware beledigingen op te treden en aldus te voorkomen dat burgers dermate ernstig worden gegriefd dat bij hen gevoelens van angst en machteloosheid ontstaan”, aldus de brief. Het verbod op discriminatie zou onvoldoende bescherming bieden, omdat dat alleen gebruikt kan worden als mensen zelf worden beledigd, niet als datgene waarin zij geloven wordt beledigd. Het is volgens de brief niet de bedoeling om „serieuze kritiek op godsdiensten en levensovertuigingen” onmogelijk te maken. Het artikel zou alleen ingezet moeten worden bij vrees voor „ernstige gevolgen voor de openbare orde”.

Overigens wordt het verbod op godslastering sinds 1968 niet meer gebruikt. Toen oordeelde de Hoge Raad dat schrijver Gerard Reve zich niet schuldig maakte aan godslastering toen hij in een bundel reisbrieven beschreef hoe hij seks had met God in de gedaante van een ezel. Na de moord op Van Gogh in 2004 wilde toenmalig minister van Justitie Donner het verbod tot leven wekken. Hij bereikte het tegendeel: snel pleitte een Kamermeerderheid voor afschaffing.

Om het godslasteringsverbod weer bruikbaar te maken, zou het na de wijziging in de conceptbrief niet meer nodig zijn om te bewijzen dat het de bedoeling van de dader is om te beledigen.

Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD, D66 en GroenLinks wil juist van het verbod op godslastering af. Zij vinden dat hiermee gelovigen een extra bescherming krijgen die niet-gelovigen, die zich alleen kunnen beroepen op het verbod op haatzaaien en discriminatie, moeten ontberen. Overigens heeft coalitiepartij PvdA, die samen met de christelijke partijen CDA en ChristenUnie regeert, geen haast met de afschaffing.
NRC

Geen opmerkingen: