zaterdag 24 mei 2008

Jonggehandicapten: investeren in plaats van bezuinigen!




19-05-2008 • Volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt drukt minister Donner (Sociale Zaken) met zijn hervorming van de Wajong een groot deel van de jonggehandicapten nog verder in de armoede. “Donner stigmatiseert mensen die op jonge leeftijd een handicap hebben opgelopen. Hij wil een werkplicht invoeren voor deze jongeren en doet daarmee alsof deze mensen te lui zijn om uit de rolstoel te komen”, zegt Ulenbelt.

Paul Ulenbelt“Heel veel jonggehandicapten willen dolgraag aan het werk. Maar er zijn te weinig werkgevers die hen willen of kunnen opnemen”, aldus het SP-Kamerlid. “Bezuinigen op de uitkering en een werkplicht opleggen lossen het probleem niet op. Donner moet zijn pijlen niet richten op de uitkering van jonggehandicapten, maar op de werkgevers. Die moeten ruimte maken.”

Volgens Ulenbelt zou de minister veel mensen met een Wajong-uitkering aan de slag kunnen krijgen door het UWV een grotere rol te geven bij hun begeleiding. “De werkgevers hoeven alleen maar vacatures open te stellen voor jonggehandicapten. Dan kan het UWV hen naar deze vacatures leiden, hen begeleiden, werkplekken passend maken en de papieren rompslomp van de werkgever overnemen. Dat maakt het aannemen van zo’n ‘moeilijke’ werknemer veel aanlokkelijker voor een werkgever”, zegt Ulenbelt.

Vrijdag besluit het kabinet over de plannen van Donner. Naast een werkplicht stelt de minister ook voor de Wajong te verlagen. In de ogen van de SP leveren de plannen geen bijdrage aan de verbetering van de positie en de kansen op de arbeidsmarkt voor jonggehandicapten. De verantwoordelijkheid en de financiële lasten worden met het plan van Donner eenzijdig bij de gehandicapten en hun ouders gelegd.

Het verlagen van de Wajong-uitkering is voor de SP onbespreekbaar. “Jonggehandicapten verdienen financiële zekerheid, de Wajong uitkering moet een financiële basis zijn waarop altijd kan worden teruggevallen. De zekerheid van een inkomen boven het armoedeniveau zorgt er juist voor dat jonggehandicapten het risico van betaalde of vrijwillige arbeid durven nemen. We moeten investeren in deze jongeren, niet op hen bezuinigen” aldus Ulenbelt.


De SP geeft terechte kritiek op Donner. Een groot deel van het probleem ligt inderdaad bij de werkgevers die geen mensen met een arbeidshandicap willen. Er zijn allemaal prachtige regelingen om werkgevers te compenseren als ze een WAJONGer in dienst nemen, maar dat schijnt allemaal niet te werken.

Geen opmerkingen: