vrijdag 23 mei 2008

Ook John McCain heeft een omstreden geestelijk leider.

23-05-2008 | Door: Jet Mok

Dat de geestelijk leider van Barack Obama vreemde dingen zegt, weten de meeste mensen inmiddels wel. Zijn uitspraak 'God damn America' schokte de godvrezende Amerikanen die gewend zijn dat de Heer juist veel van Amerika houdt.

En dus kwam Obama in de problemen. In een lange toespraak probeerde hij de uitspraken van Jeremiah Wright in een context te plaatsen. Daarmee haalde hij tijdelijk wat kou uit de lucht, maar de rel leek desondanks een zegen voor John McCain, de man tegen wie Obama het hoogstwaarschijnlijk in november zal opnemen in de verkiezingen.

Katholieken, joden en Katrina...
Maar McCain heeft nu zijn eigen problematische religieuze leider. Al heet deze pastoor John Hagee, is hij blank en zal hij niet zeggen dat God Amerika moet verdoemen, zijn uitspraken zijn niet minder controversieel. De pastoor sprak in maart zijn officiële steun uit voor John McCain.

Maar jaren eerder had Hagee al gezegd dat moslims Amerika haten en het katholicisme noemde hij de 'the great whore'. Ook omschreef hij katholieken als 'anti-christenen', was Orkaan Katrina een 'straf voor het zedeloze New Orleans' en toen hij geld wilde inzamelen voor een middelbare school stelde hij een 'slavenverkoop' voor.

Daarmee was het niet afgelopen. Want nu is een geluidsfragment opgedoken waarin Hagee zegt dat Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog Gods was gezonden door God, toen hij 6 miljoen joden vermoordde. Een woordvoerder van Hagee heeft laten weten dat het inderdaad om een preek van McCain's dominee gaat. Hagee: 'De moord op alle joden tijdens de Tweede Wereldoorlog was hun eigen schuld, zij hadden naar Israel moeten gaan.'

En vrouwen
De geestelijk leider zou wel eens een blok aan het been van McCain kunnen zijn. McCain moet in november een hard gevecht leveren om de joodse kiezer - en die groep is, net als eerder de katholieken, niet te spreken over John Hagee. Daarom haastte de Republikeinse presidentskandidaat zich gedeeltelijk afstand te nemen van de pastoor. Samen met alle gelovige Amerikanen wil hij strijden voor de bescherming de kwetsbaren in de samenleving, de bescherming van het ongeboren leven en een exclusief huwelijk tussen man en vrouw.

Maar ook over vrouwen heeft de pastoor wel het een en ander te zeggen: 'Hoe weet je het verschil tussen terroristen en vrouwen die ongesteld zijn?', vroeg hij zijn publiek in de kerk. Hij gaf zelf antwoord: 'Met terroristen kun je onderhandelen.'

Geen opmerkingen: