zaterdag 19 juli 2008

Veel inschrijvingen voor autistenschool

van onze redactie binnenland Nederlands Dagblad
LELYSTAD - Kinderen met een autistische stoornis kunnen vanaf volgend schooljaar speciaal havo- of vwo-onderwijs volgen aan het Aurum College in Lelystad. Bijzonder is dat ze de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde thuis volgen via internet. De belangstelling ervoor is groot: na de zomer start de nieuwe formule met 44 leerlingen, verdeeld over drie klassen.

Leren op afstand is voor autisten zinvol omdat het voor hen vaak lastig is klassikaal onderwijs te volgen. Op deze manier kan iedere deelnemer zijn eigen programma volgen dat hem klaarstoomt voor een staatsexamen. Vakken als handenarbeid en lichamelijke opvoeding worden wel op school gegeven.

Voor het leren op afstand is de expertise van de Wereldschool gebruikt, die al jaren onderwijs via internet aanbiedt aan Nederlandse kinderen in het buitenland. Met hulp van de onderwijsinstelling Eduvier, die veel ervaring heeft met lesgeven aan kinderen met gedragsstoornissen, is de aanpak van de Wereldschool aangepast voor kinderen met autisme. Volgens Emil Roelofs, directeur van de Wereldschool, was het aantal inschrijvingen zo groot dat niet iedereen kan worden bediend. ,,Dat laat onze capaciteit niet toe'', aldus Roelofs.

De Wereldschool doet steeds meer binnen Nederland. Chronisch zieke kinderen krijgen via internet toch onderwijs op maat, ook al zijn ze niet in staat om klassikale lessen bij te wonen. ,,De ervaring die wij de laatste zestig jaar hebben opgedaan, kunnen we voor deze doelgroep goed gebruiken'', zegt Roelofs.

Geen opmerkingen: