maandag 11 augustus 2008

Rokerskerk krijgt 300 euro boete

11-08-2008 | Door: DAG
Café Lindeboom beroept zich bij het rookverbod op de vrijheid van godsdienst.
Café Lindeboom in Alkmaar moet driehonderd euro boete betalen voor het overtreden van het rookverbod. Inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) kwamen zaterdagmiddag voor de tweede maal langs in het café dat is aangesloten bij de Rokerskerk. Volgens de Rokerskerk is het recht om te roken via een beroep op de vrijheid van godsdienst afdwingbaar.

We gaan in protest, laat café-eigenaar Co Buoch zondag in een reactie weten. "Want er bestaat immers zoiets als 'overtuiging' en 'de grondwet', verklaart hij. "Zodra de bekeuring binnen is, gaan we de boete bij de rechter aankaarten." De komende dagen gaat hij met juristen bespreken hoe het protest er precies uit komt te zien.

De VWA controleert sinds het ingaan van het rookverbod op 1 juli gericht op overtredingen. Overtreders krijgen eerst een waarschuwing. Als een ondernemer blijft weigeren het rookverbod na te leven volgen boetes.


Laten ze vooral naar de rechter stappen. Ze komen er vanzelf wel achter dat dit een hopeloze zaak is. Je kunt wel een vergelijking maken tussen een verslaving en religie (opium van het volk), maar dat wil nog niet zeggen dat een verslaving een religie is. Roken heeft op zich niets te maken met opvattingen over een transcendente werkelijkheid. Ze zullen toch een verhaaltje moeten verzinnen waaruit blijkt dat ze moeten roken om de een of andere transcendente werkelijkheid eerbied te betonen of zoiets. Ik vrees dat het ze daarvoor aan verbeeldingskracht ontbreekt.

Geen opmerkingen: