zaterdag 13 september 2008

Vaticaan twijfelt over hersendood



11-09-2008 09:29 | Van onze correspondent


VATICAANSTAD - Is een mens gestorven als zijn hersenfuncties tot stilstand zijn gekomen? In Vaticaanse kringen wordt getwijfeld over de definitie die sinds veertig jaar in zwang is. Dat blijkt na publicatie van een artikel vorige week in L’Osservatore Romano, de spreekbuis van het Vaticaan.

De auteur brengt daarin de hersendood als het criterium om de dood vast te stellen ter discussie. De schrijfster, een lid van een prolifeorganisatie, plaatst vraagtekens bij het in medische kringen aanvaarde criterium van de dood. Haar artikel heeft gevolgen voor het ethische vraagstuk van de orgaandonatie.

Hersendood wordt vastgesteld aan de hand van een elektro-encefalogram. Maar ook als daaruit blijkt dat de hersenactiviteit tot stilstand is gekomen, kunnen andere lichaamsfuncties nog functioneren.

Organisaties die orgaantransplantatie propageren zijn bang voor de negatieve gevolgen van het artikel en een mogelijk veranderd denken bij de Rooms-Katholieke Kerk. In Italiƫ bestaat er een tekort aan donoren.

Officieel zegt het Vaticaan niet aan het criterium van hersendood te twijfelen. De woordvoerder van het Vaticaan meent dat het artikel „niet de positie van het leergezag vertegenwoordigt.” Maar kardinaal Lozano Barragan, in het Vaticaan de verantwoordelijke voor gezondheidszaken, zei tegen de krant La Repubblica dat „criteria altijd het wetenschappelijk onderzoek in het oog moeten houden.”

De bedenkingen bij over het encefalogram als doorslaggevend criterium is in bepaalde kringen niet nieuw. „Ik zeg het al tien jaar,” aldus universiteitsdocent Paolo Becchi in het dagblad Il Giornale. „Hersendood is een verzinsel om orgaandonatie ethisch te verantwoorden.”

Jozef Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI, verklaarde zich in 1999 een voorstander van orgaandonatie.

Reformatorisch Dagblad

Op grond waarvan twijfelt het Vaticaan aan het criterium hersendood? Niet op grond van nieuwe wetenschappelijke inzichten lijkt mij. De auteur van het artikel is geen wetenschapper maar een fundamentalistische pro life griezel. De twijfel van het Vaticaan is dus weer eens enkel en alleen gebaseerd op religieuze dogma's. Gelovigen voelen zich gesterkt in hun twijfel door pseudowetenschappelijke verhalen van lieden als Van Lommel met zijn onzin over bijna dood ervaringen. Door dit soort onzin loop je bijvoorbeeld als nierpatient wel het risico om voortijdig een helemaal dood ervaring te ondergaan omdat mensen vanwege deze flauwekul hun organen niet willen doneren. Htichens heeft gelijk; religie vergiftigt alles. Voor mij is het weer eens duidelijk dat men in het Vaticaan al eeuwenlang hersendood is.

Geen opmerkingen: