dinsdag 17 juni 2008

Wilbert verbrandde zijn boeken voor Falun Gong

Bart Jungmann
gepubliceerd op 17 juni 2008 02:47, bijgewerkt op 02:47

DEN HAAG - Wilbert Stuifbergen staat vandaag terecht voor de politierechter in zijn woonplaats Den Haag omdat hij vorig jaar zijn eigen boeken in brand heeft gestoken. Met deze symbolische boekverbranding (twee niemendalletjes naar eigen zeggen) vroeg Stuifbergen in de Haagse bibliotheek aandacht voor Falun Gong, een grote geloofsgemeenschap met als thuisbasis China.

Directe aanleiding voor Wilbert Stuifbergen was de overeenkomst die de openbare bibliotheek op 23 mei vorig jaar sloot met die van Shanghai. Stuifbergen, die zich onder mee baseert op een rapport van twee Canadese juristen, zegt dat de bibliotheek in de Chinese havenstad ook het toneel is geweest van boekverbrandingen, maar die waren als symbool minder vredelievend dan de zijne.

Stuifbergen heeft zich verdiept in het lot van Falun Gong. Sinds 1999 heeft de Chinese overheid het gemunt op de leden van de geloofsgemeenschap. De verbranding van hun boekenmateriaal is niet eens de grootste zorg. Berichten over vervolging, arrestaties en folteringen worden nu ook vaak aangevoerd als redenen de Olympische Spelen in Peking te boycotten.

Wilbert Stuifbergen kwam vorig jaar in actie omdat de gemeente Den Haag volgens hem dubbelspel speelt. De stad presenteert zich met veel tamtam als bakermat van recht, vrede en veiligheid. Tal van instituten op dat terrein zijn de afgelopen jaren binnengehaald. Maar achter die façade worden wel zaken gedaan met de Volksrepubliek China, onder meer om een groothandelscentrum binnen te halen en Chinatown in de Haagse binnenstad op te peppen.

Hij zegt zijn actie met alle omzichtigheid te hebben gepleegd. Het bescheiden brandje woedde op het marmer in de centrale hal, zodat het vuur zich niet kon verspreiden. Zelfs de rookmelders sloegen geen alarm, terwijl Stuifbergen op die manier de delegatie uit Shanghai had willen wijzen op zijn protest.

Toch alarmeerde de bibliotheek de politie en vanmiddag moet Wilbert Stuifbergen voorkomen wegens brandstichting. Vanwege het milde karakter van zijn protest denkt hij er met een voorwaardelijke straf van af te komen.

Ook het jaar dat de bibliotheek hem schorste als lid zit er bijna op. Maar dat zal hem worst zijn. ‘Van een bibliotheek die zich met dergelijke zaken in laat, wil ik geen lid zijn.’

Bij de Haagse bibliotheek was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Volkskrant

Ik heb Wilbert Stuifbergen een tijdje geleden ontmoet bij een debat over China en de Olympische Spelen. Een aardige en bevlogen man. Hij vraagt terecht aandacht voor het lot van de Falung Gong in China. Ik hoop dat hij gelijk heeft en er met een voorwaardelijke straf vanaf komt.

Geen opmerkingen: