vrijdag 25 juli 2008

Kunstacademie voor autisten in Nijmegen

NIJMEGEN - In Nijmegen gaat op 1 september een speciale academie voor beeldende kunst en vormgeving van start voor jongeren met een autistische stoornis. De UNIT academie begint met zestien leerlingen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar.

Initiatiefnemer is muziektherapeut en sociaal pedagoog Paul Kroon, die ook persoonlijk ervaring heeft met de betrokken groep jongeren. ''Onze leerlingen zijn normaal of zelfs bovennormaal intelligente kinderen met een kunstzinnig talent. Maar door hun stoornis is er op gewone opleidingen voor hen onvoldoende tijd en deskundigheid in huis'', zegt hij.

De UNIT academie is niet uitsluitend bedoeld voor jongeren met een autistische aandoening, al heeft Kroon tot nu toe alleen uit die hoek aanmeldingen ontvangen. ''Ook andere jongeren die er buiten hun schuld niet in zijn geslaagd een gewoon schooldiploma te halen en daardoor niet naar een reguliere kunstopleiding kunnen, zijn welkom'', aldus de initiatiefnemer. Iedereen moet toelatingsexamen doen om te bezien of er voldoende talent aanwezig is.

De nieuwe academie beschikt over een tiental docenten, die ook aan andere kunstopleidingen les geven en die veelal zelf ook beeldend kunstenaar zijn. Ze besteden lessen extra aandacht aan geordend werken met afgebakende taken, wat voor autistische mensen vaak een probleem is. Kroon: ''Maar uiteraard moeten onze leerlingen zelf ook wel sociale vaardigheden in huis hebben, anders is het onbegonnen werk.

De studenten komen uit het hele land volgens Kroon. Op kamers gaan wonen is voor de meesten nog niet haalbaar. Een aantal leerlingen heeft onderdak gevonden in een speciaal logeerhuis en anderen maken gebruik van begeleide kamerbewoning. Daarnaast zijn wat gastgezinnen gevonden, maar daarvan zou Kroon er graag meer hebben.

De particuliere kunstopleiding duurt twee jaar met een uitloop naar drie jaar en kost 3500 euro per jaar. Kroon wil niet meer dan hooguit achttien studenten per leerjaar aannemen om de groep overzichtelijk te houden. (ANP)

Dit is goed nieuws! Ik hoop dat dit een succes wordt! Ik hoop dat dit mensen leert inzien dat autisten gewone mensen zijn met een handicap die soms lastig is en soms voordelen met zich meebrengt. Ik hoop ook dat het mensen doet inzien dat autisten niet per se nerds zijn die alleen verstand hebben van bijvoorbeeld computers. Ik hoop dat er nog eens een beroemde kunstenaar van deze academie komt. Succes!

Geen opmerkingen: