woensdag 16 april 2008

China eist en krijgt excuus van CNN

NRC
Gepubliceerd: 16 april 2008 12:35 | Gewijzigd: 16 april 2008 12:50
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 16 april. China heeft excuses geëist en gekregen van CNN nadat een commentator van de Amerikaanse nieuwszender de leiders van het land ‘een stelletje schurken’ – bunch of goons and thugs – had genoemd.

Volgens China toonde de uitspraak van Jack Cafferty in het programma The Situation Room van 9 april zijn onkunde en vijandigheid. Cafferty, die dagelijks in de show optreedt, probeerde zijn uitspraken maandag te nuanceren. Hij zou niet over Chinese Amerikanen hebben gesproken of het Chinese volk als geheel toen hij het in het land geproduceerd speelgoed omschreef als ‘met lood vergiftigde troep’ en de Chinezen vervolgens voor boeven uitmaakte. Cafferty zou, zo stelde hij, alleen over de Chinese regeringsleiders hebben gesproken. Nadat de nuancering van Cafferty bij Peking in het verkeerde keelgat schoot, haastte CNN zich gisteren excuses aan te bieden. „Het was niet de bedoeling van CNN of Cafferty om het Chinese volk te beledigen. Iedereen die zijn commentaar wel zo heeft opgevat, bieden wij onze excuses aan.”

Sinds de fakkelprotesten in Londen en Parijs begin deze maand is in China grote verontwaardiging ontstaan over de berichtgeving van CNN en andere Westerse nieuwszenders. Deze zou veel onjuistheden over China bevatten. Op internet hebben duizenden mensen uit binnen en buitenland een petitie ondertekend die protest aantekent tegen de berichtgeving van de Westerse media. Het Volksdagblad, de staatskrant van China, kopte vanochtend triomfantelijk: ‘CNN biedt excuses aan voor Cafferty's anti-Chinese uitspraken’.

Onhandige uitspraken, maar er is wel wat voor te zeggen.

Geen opmerkingen: