vrijdag 9 mei 2008

Macho beste anti-rookmiddel




Van onze verslaggever Broer Scholtens Volkskrant
gepubliceerd op 09 mei 2008 08:43, bijgewerkt op 9 mei 2008 09:00

AMSTERDAM - Richt je op invloedrijke macho’s in de klas, bestook ze met anti-rookinformatie en ook veel andere middelbare scholieren zullen niet gaan roken.
VergrotingVergroting

Britse onderzoekers van de universiteit van Bristol schrijven in de Lancet van zaterdag dat deze tactiek een kwart minder rokers in de klas oplevert. ‘Jongeren zijn beïnvloedbaar, ze nemen elkaars gedrag over.’

In Europa begint eenzesde van de leerlingen op 13- tot 15-jarige leeftijd te roken, aldus de onderzoekers. Ze deden hun Assist-onderzoek (A Stop Smoking In Schools Trial) in 59 scholen met bijna elfduizend leerlingen in de leeftijd van 12 en 13 jaar in Wales en West-Engeland.

In dertig scholen werd de specifieke tactiek gebruikt, 29 scholen hielden zich aan de gebruikelijke anti-roken educatie. Het lot bepaalde welke school de machotactiek zou gaan toepassen. Eerst werd leerlingen gevraagd naar de invloedrijkste klasgenoten. Die werden vervolgens benaderd voor een tweedaagse buitenschoolse cursus over gezondheidsschade, de kostenvoordelen van het stoppen met roken en over teambuilding.

Daarna werd ze gevraagd de informatie door te geven aan klasgenoten op feestjes en in de schoolgangen. Na één en twee jaar werd het rookgedrag in alle scholen in kaart gebracht aan de hand van vragenlijsten en met speekselanalyses.

In de zogenoemde tactiek-scholen rookten na een jaar 25 procent minder leerlingen. Na het tweede jaar was dat 15 procent minder. In heel Engeland toegepast zou het aantal rokende jongeren met 43 duizend dalen, hebben de Britten berekend.

Geen opmerkingen: