woensdag 7 mei 2008

Verbod leidt tot minder jonge rokers



Gepubliceerd: 6 mei 2008 11:49 | Gewijzigd: 6 mei 2008 11:57
Door onze redactie wetenschap
Rotterdam, 6 mei. Door een rookverbod in de horeca begint veertig procent minder jongeren met roken dan zonder verbod. Dit publiceerden Amerikaanse wetenschappers in het gisteren verschenen meinummer van Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Vanaf 1 juli mag in de Nederlandse horeca niet meer gerookt worden. Het verbod wordt ingesteld om het personeel te beschermen tegen de gevolgen van meeroken. Tweedehands sigarettenrook is slecht voor mensen met astma en andere longziekten, maar kan bij langdurig meeroken ook COPD veroorzaken. Bij deze ziekte verliezen de longblaasjes hun elasticiteit. Dit bemoeilijkt de ademhaling. Ook de kans op longkanker en hartaanvallen vermindert als een werknemer niet meerookt. Amerikanen tonen nu aan dat naast een positief effect op de gezondheid, jongeren door een rookverbod minder gaan roken.

In de Amerikaanse staat Massachuetts geldt al sinds 2004 een rookverbod. Niet in alle steden is roken daadwerkelijk verboden in de horeca. Soms kunnen bezoekers roken in speciaal daarvoor bestemde ruimtes; in andere steden is roken zelfs toegestaan. De onderzoekers vergeleken steden waar in de horeca niet gerookt mocht worden met steden waar dat wel mocht. Het onderzoek duurde vier jaar. Enquêtes met 2.791 jongeren uit meer dan driehonderd steden werden ervoor geanalyseerd.

In de steden waar roken in de horeca niet mocht, rookten de jongeren beduidend minder dan in steden waar roken toegestaan was. Als speciale rookruimten bestonden, zoals ook Nederlandse horecabazen willen,, had dat geen invloed op het rookgedrag. Het verbod zorgt dat jongeren die experimenteren met sigaretten geen gewoonterokers worden. Een verbod voorkomt niet dat een jongere een keer een sigaret probeert, maar zorgt dat het bij experimenteren blijft.

De wetenschappers vermoeden dat jongeren minder gaan roken omdat ze zich minder bewust zijn van het aantal rokers in de samenleving als er in de horeca niet gerookt wordt. Ook denken ze dat een rookverbod de sociale acceptatie van roken verlaagt. Hierdoor zou een jongere zich bezwaard voelen zijn of haar rookgedrag voort te zetten.

Niet alleen regels in de horeca bepalen of een jongere gaat roken. De onderzoekers vonden dat jongeren erg beïnvloed worden door het rookgedrag van hun ouders en vrienden. Als die roken, zal een jongere ook sneller gaan roken. Daarnaast roken hoogopgeleiden minder en neemt het percentage rokers toe naarmate de jongeren ouder worden.

Geen opmerkingen: