maandag 21 april 2008

Duitse politici willen stemrecht vanaf geboorte

Gepubliceerd: 21 april 2008 07:40 | Gewijzigd: 21 april 2008 07:40
ANP
Berlijn, 21 april. Een groep Duitse politici pleit voor stemrecht vanaf de geboorte. Bijna vijftig parlementariërs van alle partijen zijn een nieuwe poging begonnen om de grondwet te wijzigen. Zij spreken over ,,rechtvaardigheid voor alle generaties''.

Volgens een van de initiatiefnemers, de sociaaldemocrate Renate Schmidt, gaat het om het principe. Veertien miljoen mensen in de vergrijzende Bondsrepubliek mogen uitsluitend wegens hun leeftijd niet naar de stembus.

De leeftijdsgrens voor het kiesrecht is in het verleden al verlaagd van 21 naar achttien jaar. Juridisch is er geen bezwaar om de grens helemaal af te schaffen, aldus Schmidt.

Als ouders dan voor hun kinderen gaan stemmen, handelen zij conform het ouderlijk recht zoals dat in de grondwet is bepaald. Doordat gezinnen meer invloed krijgen, worden hun belangen beter behartigd. Uiteindelijk wil Schmidt, die minister van Familiezaken was, het kiesrecht voor jongeren vastleggen in een hervormde kieswet.

Ook buiten het parlement geniet het voornemen steun, onder anderen van ex-president Roman Herzog. Gezien de drastische vergrijzing van de Duitse bevolking waarschuwde Herzog (74) onlangs al voor een dreigende ,,gepensioneerden-democratie'', waarbij de meerderheid van bejaarden de jongere generatie zou ,,leegplunderen''. In 2050 is meer dan de helft van de kiezers in Duitsland gepensioneerd.

Tegenstanders kritiseren dat het ,,stemrecht voor iedereen'' uitdraait op een verkapt meervoudig stemrecht voor mensen met kinderen. Alleen de positie van ouders wordt versterkt, kinderloze personen daarentegen worden benadeeld. ,,Het kiesrecht is niet bedoeld om een specifieke belangengroep invloed te verschaffen'', aldus de minister van Familiezaken, Ursula von der Leyen.

Vier jaar geleden voelde een grote meerderheid van het parlement nog niets voor een kiesrecht vanaf de geboorte. ,,De strijd voor het vrouwenkiesrecht duurde ook lang'', benadrukt Schmidt.
NRC

Een onzalig plan. Dit plan houdt geen rekening met het feit dat onze cognitieve ontwikkeling pas voltooid is als we volwassen zijn. De leeftijd van 18 jaar is eigenlijk al te laag. Eigenlijk zouden we de drempel bij 21 jaar moeten leggen. Dan zijn de hersenen voldoende ontwikkeld om te mogen veronderstellen dat mensen een afgewogen keuze kunnen maken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Is het maken van 'een afgewogen keuze' het criteria voor het mogen stemmen? Waarom stellen we dan geen toets in om te meten of je een afgewogen keuze kan maken? Of zelfs, waarom hebben we uberhaupt een democratie als we willen dat er afgewogen keuzes gemaakt kunnen worden. Als dat het doel is kan je veel beter experts laten beslissen.

Nee, democratie wordt niet gelegitimeerd doordat het de beste afgewogen keuzes laat maken, maar omdat het t meest rechtvaardige systeem is. Waarom heeft een 21 jarige meer recht om zich uit te spreken over de politiek dan een 21 jarige? Terwijl de besluiten die de politiek neemt evengoed de 21-jarige raken als de 18-jarige.

Mijns inziens is het enige criteria om te mogen kunnen stemmen het maken van een onafhankelijk (en dus niet afgewogen) oordeel. En dat is waar het fout gaat als je kinderen vanaf de geboorte stemrecht geeft.

Raymond van Es zei

Het maken van een afgewogen keuze is inderdaad een belangrijk criteriUM om te mogen stemmen. Je moet in staat zijn om argumenten tegen elkaar af te wegen om tot een rationele keuze te komen. Die keuze doe je dus met je verstand en onafhankelijk van autoriteiten. Een toets instellen is niet nodig. Vorming tot burgerschap wel. Het succes van onfrisse figuren als Wilders en Verdonk bewijst dat dat hard nodig is.