woensdag 19 maart 2008

Dalai Lama bij Tibetanen onder vuur

ANP, AFP
gepubliceerd op 17 maart 2008 16:40, bijgewerkt op 17 maart 2008 22:33

DHARAMSALA - Radicale Tibetaanse bannelingen hebben maandag kritiek geuit op de Tibetaanse geestelijk leider de Dalai Lama. De bannelingen willen dat de Dalai Lama zijn geweldloze politiek herziet.
VergrotingVergroting
De Dalai Lama (AFP)

De geestelijk leider werd ook openlijk bekritiseerd om zijn standpunt over de Olympische Spelen. De leider van de jongerenorganisatie Tibetan Youth Congress (TYC), die strijdt voor een onafhankelijk Tibet, vindt dat China het niet verdient de Spelen te mogen organiseren vanwege de vele mensenrechtenschendingen.

Volgens de voorzitter van TYC is er sprake van een toenemende frustratie onder de Tibetaanse bevolking over de ‘politiek van de middenweg’ die de Dalai Lama voert. De Dalai Lama pleit voor een geweldloze campagne voor een autonoom Tibet, en niet direct voor onafhankelijkheid. Volgens de geestelijk leider is dat de meest realistische benadering. Hij verwacht niet dat China de regio ooit wil opgeven.

Geweld
De TYC zegt dat veel Tibetanen, vooral de jongere generatie, onafhankelijkheid nastreven, desnoods door geweld. De Tibetaanse premier in ballingschap, Samdhong Rinpoche, zei maandag zich niet te kunnen voorstellen dat de Tibetaanse bevolking haar toevlucht zoekt in geweld. Maar een leraar uit Dharamsala constateert dat veel bannelingen op zoek gaan naar nieuw politiek leiderschap om hun ideaal te verwezenlijken. De leraar beweert dat de Dalai Lama uit de gratie is geraakt, en de huidige kwestie er een van het Tibetaanse volk is geworden.

Alle critici blijven echter benadrukken dat de Dalai Lama hun leider en bron van inspiratie blijft. Een woordvoerder van het Tibetaanse parlement in ballingschap heeft opgeroepen tot eenheid. Hij is bang dat de onenigheid een averechts effect zal hebben.
Volkskrant

Geen opmerkingen: