donderdag 13 maart 2008

Torens aan Zuidas toch tegen regels

AMSTERDAM - De aanleg van een deel van de Zuidas loopt vertraging op door een uitspraak die de Raad van State vandaag heeft gedaan. De raad stelt tegenstanders van de bouw van de kantoortorens Mahler 4 en Gershwin gedeeltelijk in het gelijk.

Het hoogste bestuurlijke rechtscollege vernietigt het besluit waarmee de provincie Noord-Holland de bouw van de kantoortorens heeft toegestaan. Het bestemmingsplan moet daardoor worden aangepast.

Voor de bouw van Mahler 4 betekent de uitspraak weinig meer, omdat de toren er inmiddels staat. Het naastgelegen project Gershwin, dat appartementen en een hotel moet herbergen, zal wel vertraging oplopen. De gemeente buigt zich nog over de precieze consequenties van de uitspraak voor de Zuidas.

Twee particulieren en oliemaatschappij BP ageren al jaren om verschillende redenen tegen de aanleg van (onderdelen van) de Zuidas.

De particulieren vrezen grote overlast en vervuiling door de aanleg. Ze voorspellen problemen door de wind, door geluidhinder en door luchtvervuiling.

Verzoeken om 'voorlopige voorzieningen' waarmee de bouw zou worden stopgezet, zijn steeds afgewezen, maar de Raad geeft de klagers nu wel principieel gelijk.

De uitspraak van de Raad stelt Amsterdammer Roland Haffmans in het gelijk, maar hij is daarmee maar gematigd tevreden. ''Het is een beetje een papieren overwinning. Mahler 4 is zo'n beetje klaar. Ik krijg op een aantal punten gelijk, maar de Raad is ook vaag. Ik zal nu afwachten wat de gemeente en de provincie met de uitspraak zullen doen, om te bepalen of ik opnieuw tegen hun besluiten ga procederen.''


© Het Parool, 12-03-2008, 11:53 uur

Geen opmerkingen: