maandag 10 maart 2008

Tegenlicht

Thema: oorlog en vrede

Tegenlicht staat de komende weken in het teken van 5 jaar Irak-oorlog. Op 20 maart 2008 is het precies vijf jaar geleden dat Amerikaanse en Britse troepen Irak binnenvielen. Destijds heerste het idee dat de oorlog schoon en snel zou zijn en dat de bewijzen tegen Saddam Hoessein keihard waren. Vijf jaar geleden, toen de coalitie nog trots was en de doelen voor de oorlog duidelijk waren. Tegenlicht viert het wrange lustrum van de oorlog in Irak. Hoe keek Al Jazeera naar de inval in Irak destijds? Hoe werd de Irak-oorlog verkocht via de media en de bondgenoten? Wat betekenen de afgelopen 5 jaar voor het leven van jongeren in Bagdad? En hoe werden en worden in de VS oorlogen al gespeeld voordat ze beginnen?

Control Room (aankoop 82 min. herhaling)
Uitzending: Maandag 10 maart 2008 23:45 uur, Ned 2


control roomDeze week de unieke documentaire Control Room. De Amerikaans-Egyptische regisseur Jehane Noujaim kreeg tijdens het uitbreken van de oorlog in Irak toegang tot de redactie van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. In deze extra lange Tegenlicht laat zij zien hoe het nieuws tijdens de oorlog door de Arabische en Amerikaanse media gemaakt werd. Dit geeft ons de kans na te gaan welke rol het nieuws speelde in de voortgang van de oorlog: Wat show was, wat propaganda en wat werkelijkheid.

control roomDe film toont Al Jazeera-medewerkers in pijnlijke verwarring. Ze zijn enerzijds verheugd over de val van Saddam Hoessein, maar voelen tegelijkertijd diepe afschuw dat de Arabische wereld Amerika nodig heeft om de dictator te verdrijven. Noujaim volgt Hassan Ibrahim en Samir Khader, twee producers van Al-Jazeera, die wel de Laurel en Hardy van de Arabische journalistiek worden genoemd, en luitenant Josh Rushing, een keurige jonge Texaan die als persofficier van het Amerikaanse leger de contacten met onder meer Al-Jazeera onderhoudt.control roomControl Room is geen uitgesproken anti-oorlogsfilm, maar verrassend genoeg vooral een heel onpartijdige film geworden. De documentaire roept desondanks de vraag op waarom deze oorlog gevochten moest worden… een kwestie waar nog jaren over getwist zal worden.

Purple Hearts (herhaling)
Uitzending: Dinsdag 11 maart 2008 15:05 uur, Ned 2

Jeremy FeldbuschTegenlicht maakte een documentaire over drie Amerikaanse soldaten op die zwaargewond raakten in Irak. Zonder armen of benen, blind en in alle gevallen getraumatiseerd moeten ze een nieuw leven beginnen in een land dat meer en meer twijfelt aan de juistheid van deze oorlog.

Tyson Johnson


Een fotoserie die de New Yorkse fotografe Nina Berman maakte van gewonde Irakveteranen vormde de aanleiding tot het maken van deze documentaire. In haar boek 'Purple Hearts, Back from Iraq' beschrijft Berman de verhalen van drie Irak soldaten.


Jeremy FeldbuschDocumentairemaker Roel van Broekhoven trok kris kras door de Verenigde Staten om de geportetteerden op te zoeken. Stuk voor stuk vertellen ze nauwgezet wat er gebeurde op de dag dat ze gewond raakten. Hoe ze daarna thuiskwamen, blind of zonder benen, hoe ze in dorpjes rond Alabama en Pittsburgh, of in Washington en L.A. de oorlog uit hun hoofd moeten zien te krijgen, Officieel erkend als 'held', met een "purple heart" op het uniform in de kast, verlangen de meesten terug naar een leger dat ze niet meer kan gebruiken. Het verhaal dat president Bush niet naar buiten wil brengen.

Geen opmerkingen: