woensdag 26 maart 2008

Provider wil anti-Koranfilm Wilders vooraf zien

Gepubliceerd: 25 maart 2008 22:37 | Gewijzigd: 25 maart 2008 22:37
ANP
Den Haag, 25 maart. De Amerikaanse internetprovider Network Solutions wil de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders van tevoren zien. Het bedrijf zette de website waarop de PVV-leider zijn film wilde gaan vertonen, afgelopen weekeinde offline in afwachting van een reactie van het Tweede Kamerlid.Naar aanleiding van diverse klachten over de site fitnathemovie.com en uitspraken van Wilders in het openbaar stelt Network Solutions dat het herhaaldelijk heeft geprobeerd de zaak met de klant te bespreken. Ook heeft het bedrijf gevraagd de film vooraf te zien om vast te stellen of de inhoud in strijd is met de gebruiksvoorwaarden.

Tot dusver tevergeefs, want Network Solutions zegt nog geen reactie van Wilders te hebben ontvangen. Daarom is de site tijdelijk uit de lucht gehaald. Wilders ging vandaag niet direct in op de verklaring van het internetbedrijf. Wel zei hij een ,,standaardmail'' van Network Solutions te hebben ontvangen en dat er telefonisch contact is geweest. Eerder gaf hij diverse keren aan dat hij niet wil dat de film van tevoren wordt bekeken.

Wilders vertelde in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat hij er nog altijd naar streeft om Fitna voor 1 april uit te brengen, zoals beloofd. Hoe hij dat denkt te doen, zei hij niet.

De PVV-voorman stelde wel dat hij nog andere mogelijkheden heeft om de film via internet te publiceren. Maar hij zal die opties niet meer wereldkundig maken, om mogelijke nieuwe tegenslagen te voorkomen. ,,Ik zeg er niets meer over. Ik wil hem zo snel mogelijk naar buiten brengen. Hoe eerder, hoe beter'', zei Wilders. De PVV-fractie staat volgens de fractievoorzitter unaniem achter hem.

Wilders noemde Network Solutions ,,inconsequent'', omdat de provider volgens hem wel ruimte biedt aan een website van de Libanese radicaalislamitische beweging Hezbollah.

Ondertussen staan er op het internet honderden filmpjes waarin mensen spijt betuigen over de film van Wilders. De I Am Sorry-campagne, die al ruim een week duurt, is een initiatief van de culturele instelling Mediamatic. Die wil een kritisch geluid laten horen tegen de boodschap die Wilders met zijn film wil uitdragen.

Minister van Staat Hans van den Broek bepleitte vanavond bij tv-zender Het Gesprek dat het kabinet een kort geding aanspant tegen Wilders. Op die manier zou een rechter kunnen bepalen of uitzending van de film verantwoord is.

De Amerikaanse ex-ambassadeur in Nederland en gewezen hoogste bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, waarschuwt juist geen compromissen te sluiten met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. Toegeven aan de dreiging van geweld tegen bijvoorbeeld Nederlandse ambassades zou een onaanvaardbare vorm zijn van ,,preventieve concessiepolitiek'', stelde de oud-diplomaat. ,,Als de Nederlandse regering bang is voor de gevolgen van Wilders' film dan is het juiste antwoord: betere veiligheidsmaatregelen.''
NRC

Geen opmerkingen: